FCI τυποποιημένο N° 151/10/04/2002/GB

 

ΛΕΙΟΤΡΙΧΟΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ ΤΗΣ ΙΣΤΡΙΑΣ  
(Istarski Kratkodlaki Gonič)

 

ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ: Κροατία

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΑΡΧΙΚΩΝ ΕΓΚΥΡΩΝ ΠΡΟΤΥΠΩΝ: 25.10.2000.

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ: Ένας κατ' εξοχήν ιχνηλάτης, που χρησιμοποιείται ιδιαίτερα για το κυνήγι λαγών και αλεπούδων.  Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως κυνηγόσκυλο λουριών. Η σωματική του κατασκευή ταιριάζει ιδανικά στην απέραντη ανοικτή έκταση της Ιστρίας.

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ F.C.I. :         Ομάδα 6  ιχνηλάτες και σχετικές φυλές.                                 
Τμήμα 1.2 Μέσου μεγέθους ιχνηλάτες. 
Με δοκιμή εργασίας.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Η προέλευση αυτής της φυλής κυνηγόσκυλων, γηγενής στην Ιστρία, είναι αρχαία πέρα από τη μνήμη, νωπογραφίες (1474, στο παρεκκλήσι που είναι αφιερωμένο στην Αγία Μαίρη στο Beram, κοντά σε Pazin), έργα ζωγραφικής (π.χ. του Titian, 18ο αιώνα) και ιστορικές καταγραφές (1719, επίσκοπος Bakič του Djakovo) αποδεικνύουν απόλυτα την αρχαιότητα των λειότριχων ιχνηλατών της Istrian. Εξ αιτίας των άριστων κυνηγετικών ικανοτήτων του, εξήχθη από την Ιστρία στις γειτονικές περιοχές. Οι πρώτες καταχωρήσεις στο γενεαλογικό βιβλίο χρονολογούνται από το 1924. το FCI δέχτηκε τη φυλή το 1949, αλλά όμως πριν από το 1973 δημοσιεύθηκαν τα πρώτα πρότυπα για τη φυλή. Σήμερα, ο κοντότριχος ιχνηλάτης της Ιστρίας συναντιέται συχνά στην Ιστρία και τις γειτονικές της περιοχές, όπου οι κυνηγοί τον εκτιμούν ακόμα ιδιαίτερα, εξ αιτίας των εξαιρετικών ικανοτήτων του. 

ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ: Ευγενούς εμφάνισης, με το χιονάτο λευκό τρίχωμά του που σπάζει από τα λεμονί σημάδια. Κοντό λεπτό τρίχωμα. Μακρύ στενό ωραίο κεφάλι. Εύπλαστο σώμα. Ουρά που φέρεται να λεπταίνει και ελαφρώς κεκαμμένη όπως μια σπάθα. Ιχνηλάτης με μια επίμονη υλακή, οξεία, ηχηρή φωνή.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ: Το μήκος σώματος πρέπει να είναι 10% μεγαλύτερο από το ύψος στο ακρώμιο.

ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ/ΤΕΜΠΕΡΑΜΕΝΤΟ: Ευγενής, υπάκουος, ήρεμος και πολύ δεμένος με τον ιδιοκτήτη του. Ζωηρός και ενθουσιώδης κατά το κυνήγι.

ΚΕΦΑΛΙ: Το μήκος του κεφαλιού ποικίλλει από 20 έως 24 εκατοστά.

ΚΡΑΝΙΑΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ:
Κρανίο: βλέποντας τον από το πλάι, η ινιακή προεξοχή είναι εμφανής και το μετωπικό οστό στρογγυλεύει ελαφρώς. Βλέποντας τον από επάνω, το μετωπιαίο οστό είναι επιμηκυμένο και μάλλον στενό με προφανές μετωπιαίο αύλακα.
Μετωπιαίο στοπ: μικρό, χωρίς απότομο σπάσιμο.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ:
Μύτη: Μαύρη ή τουλάχιστον σκοτεινή καφέ. Καλά ανοιχτά ρουθούνια.
Ρύγχος: Μακρύ, ευρύ στη βάση του, που εκλεπτύνει σταδιακά προς τη μύτη. Η ρινική κάλαμος είναι ευθεία.
Δόντια: Ισχυρά, κανονικό και πλήρες δάγκωμα ψαλιδωτό.
Μάτια: οβάλ, ούτε να βυθίζονται στις υποδοχές τους αλλά ούτε να προεξέχουν. Χρώμα ίριδας όσο το δυνατόν σκοτεινότερο.  Κάλυπτρα ματιών μαύρα ή καφετιά. Φωτεινά μάτια, πλήρους έκφρασης.
Αυτιά: Λεπτά, πλατιά, τοποθετημένα λίγο επάνω από το επίπεδο των ματιών, στενεύουν προς τις άκρες. Θεωρούνται μακριά εάν, όταν σύρονται προς τα εμπρός κατά μήκος του ρύγχους, φθάνουν στους κυνόδοντες. Πρέπει να είναι τουλάχιστον μεσαίου μήκους, φθάνοντας στις υπεροβλεφαρικές αψίδες.

ΛΑΙΜΟΣ: Ισχυρός, ελαφρώς κεκλιμένος στον αυχένα. Η σύνδεση με το κεφάλι είναι αξιοπρόσεχτη στο οπίσθιο τμήμα της ινιακής προεξοχής. Ο λαιμός είναι ισχυρός και καθορισμένος λοξά σε σχέση με το σώμα.
Μήκος: Από την ινιακή προεξοχή ως το ακρώμιο, το μήκος είναι μεταξύ 15 και 20 εκατοστά.

ΔΕΡΜΑ: Τεντωμένο, χωρίς προγούλι ή ρυτίδες.

ΣΩΜΑ: η επάνω ραχιαία γραμμή έχει ήπια κλίση προς τα καπούλια του ζώου.
Πλάτη: Επίπεδη, ευρεία και μυώδης.
Οσφυϊκή χώρα: Κοντή και ευρεία.
Καπούλια ζώου: Μακριά και ευρεία, οριζόντια ή πολύ ελαφρώς κεκλιμένα περισσότερο στα θηλυκά απ' ότι στα αρσενικά. Τα ισχία είναι μετά βίας αντιληπτά. Στην κορυφή του καπουλιού του ζώου το ύψος πρέπει να είναι περίπου ένα δάχτυλο λιγότερο απ' ότι στο ακρώμιο.
Στήθος: Καλής έκτασης, φθάνει τουλάχιστον στους αγκώνες. Συνήθως η περιφέρειά του είναι περίπου 12 εκατ. περισσότερο από το ύψος στο ακρώμιο. Τα πλευρά είναι καλά αναπτυγμένα. Το στήθος είναι καλά ανεπτυγμένο αλλά το σημείο στέρνου είναι μετά βίας ορατό.
Κοιλιά και πλευρά: η κάτω γραμμή ανεβαίνει ήπια από το στέρνο προς τη βουβωνική χώρα και έτσι η κοιλιά έχει μια ανιούσα μικρή καμπυλότητα.

ΟΥΡΑ: Ισχυρή στη ρίζα, που εκλεπτύνει προς την άκρη. Όσο λεπτότερη η ουρά, τόσο πιο αριστοκρατικό εμφανίζεται το σκυλί.  Τοποθετημένη ψηλά, είναι μέσου μήκους και σπάνια ξεπερνά το ύψος του ταρσού. Η ουρά είναι ελαφρώς κεκαμμμένη προς τα πάνω.

ΑΚΡΑ
ΕΜΠΡΟΣΘΙΑ ΑΚΡΑ: 
Ωμοπλάτες: μακριές, κεκλιμένες, μυώδεις και καλά συνδεμένες με το στήθος.
Αγκώνας: Κοντά στο σώμα.
Αντιβράχιο: Τελείως κατακόρυφο, έντονα μυώδη.
Καρπός (καρπική ένωση): Δύσκολα ξεχωρίζει από το αντιβράχιο. Μετακάρπιο (Pastern): ίσιο, κοντό. Μπορεί να κλίνει ελαφρώς αλλά η γωνία με την κατακόρυφο δεν πρέπει να είναι ποτέ περισσότερο από 10%.
Μπροστινά πέλματα: τείνουν περισσότερο προς τη γατοποδία παρά προς τη λαγοποδία, ελαφριά σφιχτά δάχτυλα, μαξιλαράκια στρογγυλευμένα και σταθερά, με δυνατά νύχια.

ΟΠΙΣΘΙΑ ΑΚΡΑ: Βλέποντας τα από πίσω, ο μηρός, η κνήμη, ο ταρσικός τένοντας και το μετατάρσιο είναι όλα στον ίδιο κάθετο άξονα.
Μηρός: Κοντός, ευρύς και μυώδης.
Μηροκνήμιο: Ευρεία και ψηλά τοποθετημένη επιγονατίδα.
Χαμηλότερος μηρός: μακρύς, κεκλιμένος και έντονα μυώδης.
Ταρσός: Ισχυρός.
Μετατάρσιο: (οπίσθιο): Κοντό, όρθιο ή πολύ ελαφρώς κεκλιμένο, που διαμορφώνει μια γωνία 10-12 βαθμών με την κατακόρυφο.
Οπίσθια πέλματα: Παρόμοια με τα μπροστινά πόδια αλλά ελαφρώς μεγαλύτερα.

ΒΗΜΑΤΙΣΜΟΣ/ΚΙΝΗΣΗ: Πολύ ομαλή, στρωτή και ελεύθερη.

ΔΕΡΜΑ: Εύπλαστο, καλά εφαρμοστό σε όλο το σώμα, χωρίς πτυχές και ρυτίδες στο μέτωπο.  Ροζ απόχρωσης.

ΤΡΙΧΩΜΑ
ΤΡΙΧΑ: Κοντή, λεπτή, πυκνή και στιλπνή. Μερικές φορές μακρύτερη στο πίσω μέρος των μηρών και στο κάτω μέρος της ουράς αλλά χωρίς αυτό να είναι επιθυμητό.
ΧΡΩΜΑ: κυρίαρχο χρώμα είναι το χιονάτο λευκό (κατάλευκο). Τα αυτιά είναι συνήθως πορτοκαλί, χρώμα που ξεπερνά τη βάση των αυτιών και φθάνει πέρα από τις δύο πλευρές του μετωπικού οστού ακόμα και μέχρι τα μάτια, που δίνουν στο κεφάλι τη χαρακτηριστική μάσκα του. Ένα αστέρι αναφέρεται εάν υπάρχει ένα μικρό ή μεγάλο σημάδι του ίδιου πορτοκαλί χρώματος στην κορυφή του μετώπου (κρανίου). Τα αυτιά μπορούν επίσης να είναι πιτσιλωτά με τα πορτοκαλί σημάδια, κάτι που ιδιαίτερα αναζητείται και θεωρείται ως ένδειξη της καθαρής αναπαραγωγής. Τα σημεία του λεμονί / πορτοκαλί χρώματος είναι πολύ διαδεδομένα, με τη μορφή στιγμάτων ή ως λωρίδες και μπορούν να βρεθούν οπουδήποτε στο σώμα, αλλά συχνότερα στην περιοχή στη ρίζα της ουράς. Αυτά τα σημεία δεν πρέπει ποτέ να είναι τόσο πολυάριθμα ώστε να επισκιάσουν το άσπρο κυρίαρχο τρίχωμα. Η πραγματική απόχρωση των σημείων να είναι καλά τονισμένη, δεν πρέπει να είναι ούτε ανοιχτόχρωμη, ούτε σκούρα αλλά ούτε ακόμα και καφέ, οποιαδήποτε απόχρωση από τις οποίες θα έδειχνε έλλειψη καθαροαιμίας. Η παρουσία ενός τρίτου χρώματος είναι απαράδεκτη ακόμα κι αν υπάρχουν μόνο μερικές τρίχες αυτού του χρώματος. Το τρίχωμα μπορεί επίσης να είναι συνολικά άσπρο χωρίς καθόλου στίγματα.

ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΙ ΒΑΡΟΣ: 
Ύψος στο ακρώμιο:                        44-56 εκατ.
Ιδανικό ύψος για τα αρσενικά:             50 εκατ. 
για τα θηλυκά:               48 εκατ.
Βάρος:           18 κιλά για ένα ενήλικο αρσενικό.

ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ: Οποιαδήποτε σαφής απόκλιση από τα παραπάνω επιθυμητά χαρακτηριστικά θεωρείται ελάττωμα, το οποίο επιφέρει υποβάθμιση ανάλογη με το βαθμό απόκλισης από το ιδεώδες και τη σοβαρότητα του ελαττώματος.

ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝΤΑ ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ:

 • εν μέρει ρόδινη μύτη ή βλέφαρα, μύτη έντονα αποχρωματισμένη. 
 • πλάτη κυρτή ή που ταλαντεύεται ελαφρώς.
 • καπούλια ζώου πολύ κυρτά.
 • κοιλιά πάρα πολύ μαζεμένη ή πάρα πολύ μεγάλη.

ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ: 

 • Επιθετικά ή υπερβολικά ντροπαλά.
 • Δυσαναλογία μεταξύ του μήκους σώματος και του ύψους στο ακρώμιο.
 • Κεφάλι πάρα πολύ κοντό.
 • Εκτενής αποχρωματισμένες περιοχές ή το σύνολο τους ροζ στη μύτη και τα βλέφαρα.
 • Ρύγχος πάρα πολύ κοντό, τύπου δείκτη (φέρμας) ή με συστριμμένα σαγόνια.
 • Υπερ ή προγναθισμός.
 • Λανθασμένο δάγκωμα.
 • Μάτια σχιστά.
 • Πολύ ψηλή τοποθέτηση των αυτιών.
 • Ουρά κουλουριαστή, που φέρεται προς το πλάι ή ελικοειδής, πάρα πολύ κοντή ή ακρωτηριασμένη.
 • Εκτός προτύπων.
 • Συστριμμένα εμπρόσθια άκρα.
 • Μετακάρπιο πολύ λοξό.
 • Τρίχωμα πάρα πολύ μακρύ.
 • Οποιαδήποτε παρουσία χρώματος εκτός από το λεμονί-πορτοκαλί. Γκριζωπά ή μαυριδερά σημάδια ιδιαίτερα ανεπιθύμητα.
 • Μέγεθος επάνω από (ή κάτω από) τα όρια που υποδεικνύονται στα πρότυπα.

Οποιοδήποτε σκυλί που παρουσιάζει εμφανείς φυσικές ή συμπεριφοριστικές ανωμαλίες θα αποκλείεται.

Ν.Β. : Τα αρσενικά ζώα πρέπει να έχουν δύο εμφανείς κανονικούς όρχεις πλήρως κατεβασμένους στο όσχεο.